AZ Monica

 

Snel herstellen na ingreep aan wervelkolom

Chronische rugpijn is een belemmering in onze dagelijkse activiteit. Wanneer ‘conservatieve’ therapieën de klachten niet kunnen verminderen, kan een ingreep aan de wervelkolom uitkomst bieden. Het ‘MI-SPINE rapid recovery program’ werd hiervoor ontwikkeld.

Dit vernieuwend concept streeft een intensieve medische, verplegende en paramedische begeleiding na. Ook van de patiënt wordt een actieve bijdrage verwacht. Zo start het programma met een informatiesessie vòòr de operatie en zal de patiënt op dag 2 van opname reeds aangemoedigd worden om te bewegen (onder begeleiding van onze paramedici).

Chronische rugpijn is een belemmering in onze dagelijkse activiteit. Wanneer 'conservatieve' therapieën de klachten niet kunnen verminderen, kan een ingreep…

Lees het artikel

Pijnkliniek vaste waarde in Antwerpen

Pijn is een waarschuwingssignaal binnen ons lichaam. Wanneer pijn langer dan 6 maanden aanhoudt, is er sprake van chronische pijn. De oorzaak is steeds een wisselwerking van lichamelijke, psychische en sociale factoren. 1 op 4 volwassenen kampt hiermee.

Vanuit het pijncentrum AZ Monica wordt een multimodale begeleiding georganiseerd en heel wat therapieën aangeboden.

Lees artikel

Pijn is een waarschuwingssignaal binnen ons lichaam. Wanneer pijn langer dan 6 maanden aanhoudt, is er sprake van chronische pijn.…

Lees het artikel
 

Cardiologie zet groeiproces verder

De dienst cardiologie van AZ Monica heeft de laatste jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt. Op dit moment is er een samenwerkingsverband tussen 13 cardiologen en 4 consulent-cardiologen rechtstreeks verbonden aan het hartcentrum. In het jaar 2017 groeide het hartcentrum met meer dan 1500 diagnostische coronaire onderzoeken en meer dan 550 PCI’s (percutane coronaire interventies) op de teller. Ook de evolutie naar meer gespecialiseerde zorg in verschillende andere subdisciplines werd duidelijk.

Deze uitbouw is ontstaan uit de inspanningen van de toenmalige associatie cardiologie en het behalen van de B2-erkenning in 2014. Door deze erkenning kon het reeds bestaande cathlab uitgebouwd worden tot een interventiecentrum.

De dienst cardiologie van AZ Monica heeft de laatste jaren een aanzienlijke groei doorgemaakt. Op dit moment is er een…

Lees het artikel

Longrevalidatie: nieuwe discipline

Longpatiënten die na een opname nog te zwak zijn om in de thuissituatie de verantwoordelijkheid voor de eigen zorg over te nemen, kunnen terecht op de afdeling longrevalidatie in campus Antwerpen onder leiding van dr. Jelle Aerts. “De vraag of we voor onze patiënten met kortademigheid niet meer kunnen doen dan enkel de medicatie aanpassen, heeft me steeds geprikkeld.”  Longrevalidatie is een multidisciplinair programma dat ook kinesitherapie en ergotherapie omvat. Het opbouwen van conditie en het leren controleren van de ademhaling tijdens dagelijkse activiteiten, is de taak van longrevalidatie.

Lees artikel

Longpatiënten die na een opname nog te zwak zijn om in de thuissituatie de verantwoordelijkheid voor de eigen zorg over…

Lees het artikel

Ons niveau van kwaliteit moeten we vasthouden en beetje bij beetje nog meer de hoogte induwen.

 

Slaaplabo klaarwakker

Het slaaplabo in campus Antwerpen komt onder de verantwoordelijkheid van onze pneumologen, wat een logische keuze is omwille van de respiratoire pathologie. De ambitie voor 2018 is de verdubbeling van het beddenaantal om aan de stijgende vraag te voldoen.

Het slaaplabo in campus Antwerpen komt onder de verantwoordelijkheid van onze pneumologen, wat een logische keuze is omwille van de…

Lees het artikel

Longziekten in een stroomversnelling

Onze medische discipline longziekten kent drukke tijden. Omwille van het toenemend aantal artsen werd de bestaande onpraktische consultatieruimte vernieuwd. Vandaag worden patiënten ontvangen door een secretariaat waar ook het technisch onderzoek plaatsvindt. Vervolgens kan de patiënt terecht in één van de twee onderzoekslokalen waar longartsen simultaan patiënten ontvangen.

‘We hebben niet de pretentie de grootste longziekten-afdeling van Antwerpen te willen worden. We willen vooral een dienst zijn waar alle collega’s goed samenwerken en waar we goed overeenkomen. Door die collegialiteit en de continuïteit, kunnen we onze patiënten de best mogelijk pneumologische zorgen bieden’, aldus diensthoofd dr. Tom Huybrechs. 

Onze medische discipline longziekten kent drukke tijden. Omwille van het toenemend aantal artsen werd de bestaande onpraktische consultatieruimte vernieuwd. Vandaag…

Lees het artikel

Door te investeren in longfunctieapparatuur en een nieuw endoscopisch platform, zijn onze pneumologen klaar voor de 21e eeuw.

 

Klinisch labo klaar voor de toekomst

Op 3 oktober 2017 kon het klinisch labo campus Deurne zijn intrek nemen in een nieuwbouw bij het ziekenhuis. Deze gelegenheid werd ook aangegrepen om analyseapparatuur te vernieuwen en werkprocessen te automatiseren.  Dit maakt dat het verwerken van stalen sneller gaat en resultaten van (bloed)afnames sneller gekend zijn. Ook het microbiologisch labo is conform alle wettelijke vereisten van bioveiligheid.

Lees artikel

Op 3 oktober 2017 kon het klinisch labo campus Deurne zijn intrek nemen in een nieuwbouw bij het ziekenhuis. Deze…

Lees het artikel

Handcentrum: subspecialisatie op topniveau

Verregaande specialisatie en ervaring kan naast continue zorg, de patiënt verzekeren dat hij / zij behandeld wordt door een expert in het vakgebied. Het Antwerps handcentrum is hiervan een mooie nieuwe realisatie.

Lees artikel

Verregaande specialisatie en ervaring kan naast continue zorg, de patiënt verzekeren dat hij / zij behandeld wordt door een expert…

Lees het artikel
 

Eigen 3D-printlab in ziekenhuis

Door de aankoop van een eigen 3D-printer bevestigt AZ Monica orthopedie haar rol als koploper in de Belgische ziekenhuizen op vlak van deze 3D-technologie.

Visualiseren van complexiteit

Deze technologie wordt stilaan onmisbaar om complexe operaties goed voor te bereiden. Op basis van een CT-scan van de patiënt worden afwijkingen eerst op computer uitgetekend en kan de behandelende arts virtueel bestuderen hoe een ingreep best wordt uitgevoerd.  Door een goede samenwerking met de dienst medische beeldvorming, kunnen 3D-modellen van de afwijking op niet minder dan 24 uur worden gemaakt en na sterilisatie gebruikt worden voor een dringende medische ingreep.

Zorg op maat

Indien nodig, kunnen na 3D-plannen van de ingreep op de computer, ook specifieke hulpmiddelen worden ontworpen. Deze worden via 3D-printing aangemaakt en kunnen tijdens de ingreep gebruikt worden om het bot te corrigeren zoals gepland. De techniek wordt gebruikt om complexe hand, schouder, knie en heupoperaties uiterst precies uit te voeren.

“Samen met een goede voorbereiding van de operatie die minder complex wordt en minder tijd in beslag neemt, maakt dit dat ook het resultaat beter zal zijn met minder risico’s op complicaties”, aldus orthopedist dr. Frederik Verstreken.

Door de aankoop van een eigen 3D-printer bevestigt AZ Monica orthopedie haar rol als koploper in de Belgische ziekenhuizen op…

Lees het artikel